De zelfstandigenaftrek is een fiscale regeling die bedoeld is om zelfstandig ondernemers te ondersteunen. Het biedt zzp’ers de mogelijkheid om een deel van hun winst vrij te stellen van belasting, waardoor ze minder inkomstenbelasting hoeven te betalen. In 2025 wordt deze zelfstandigenaftrek echter verder verlaagd van € 3.750 naar € 2.470, wat een grotere belastingdruk voor veel zzp’ers betekent.

Wat verandert er in 2025?

De verlaging van de zelfstandigenaftrek is een grote verandering voor zzp’ers. De overheid verlaagt dit voordeel om het verschil in belastingvoordelen tussen zelfstandigen en werknemers te verkleinen. Waar zzp’ers nu nog profiteren van een aftrek van € 3.750, daalt dit bedrag naar € 2.470. Dit betekent dat zzp’ers over een groter deel van hun winst belasting moeten betalen, wat hun netto-inkomen zal verminderen.

Wat is de impact voor zzp’ers in de zorg?

Voor zzp’ers in de zorg, die al te maken hebben met onregelmatige inkomsten en hoge werkdruk, betekent deze wijziging dat ze minder overhouden van hun winst. Voor middelgrote tot hoge inkomens zal dit voelbaar zijn. Waar de zelfstandigenaftrek voorheen een buffer bood tegen hogere belastingen, wordt deze nu kleiner. Dit kan zorgen voor financiële druk, zeker als andere kosten, zoals de huidige zorgpremies, ook stijgen.

Wat kun je doen tegen de zelfstandigenaftrek in 2025?

Om de impact te verzachten, kun je de volgende stappen overwegen:

  • Herzie je tarieven: Zorg ervoor dat je je tarieven aanpast aan de nieuwe belastingdruk.
  • Optimaliseer je kosten: Verlaag je bedrijfskosten of investeer in aftrekbare uitgaven.
  • Schakel een belastingadviseur in: Een specialist kan je wijzen op andere aftrekposten en voordelen.
  • Breid je diensten uit: Meer diensten aanbieden kan helpen om de extra kosten te dekken.

Voorbereiding op de wijzigingen rondom de zelfstandigenaftrek in 2025 helpt je de impact te beperken en financieel gezond te blijven.