Wanneer je besluit om als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan, is de eerste stap het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit lijkt misschien een eenvoudige formaliteit, maar er komen wel een aantal zaken bij kijken. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je je inschrijving regelt, waar je op moet letten en welke informatie je moet invullen.

Moet ik me specifiek inschrijven als zorgverlener?

Ja, het is belangrijk dat je bij je inschrijving als zzp’er in de zorg de juiste bedrijfsomschrijving kiest. Hiermee geef je aan wat voor soort diensten je gaat verlenen. Dit heeft niet alleen invloed op je registratie bij de KvK, maar kan ook van belang zijn voor eventuele verzekeringen en samenwerkingen met zorginstellingen. Wanneer je een verkeerde bedrijfsomschrijving kiest, kan dit later tot problemen leiden, bijvoorbeeld als je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten of als je gecontroleerd wordt door de Belastingdienst.

Voorbeeld bedrijfsomschrijvingen voor zorgverleners:

  • Persoonlijke verzorging en verpleging aan huis
  • Paramedische diensten, zoals fysiotherapie of ergotherapie
  • Begeleiding van cliënten in de geestelijke gezondheidszorg
  • Zorgverlening voor specifieke doelgroepen (zoals ouderen, kinderen of mensen met een beperking)

Het is aan te raden om je bedrijfsomschrijving zo specifiek mogelijk te maken. Vermeld ook of je eventueel aanvullende diensten aanbiedt, zoals advieswerkzaamheden, training of revalidatiebegeleiding.

Stappenplan: inschrijven bij de KvK

  1. Online aanmelden
    Begin met je inschrijving door je aan te melden op de website van de KvK. Hier vul je alvast je persoonlijke gegevens in, evenals de basisinformatie over je onderneming, zoals je bedrijfsnaam en de aard van je zorgdiensten. Je kunt aangeven dat je een eenmanszaak (zzp’er) start en krijgt direct een overzicht van de kosten die hierbij komen kijken. Momenteel bedraagt het inschrijfgeld €50.
  2. Bedrijfsnaam kiezen
    Je bedrijfsnaam moet voldoen aan een aantal eisen. Zo mag de naam geen misleidende informatie bevatten en moet deze uniek zijn. Wanneer je werkt onder je eigen naam, bijvoorbeeld ‘Jansen Zorgverlening’, hoef je verder geen extra maatregelen te nemen. Wil je echter een naam kiezen die niet direct aan jou als persoon te koppelen is, controleer dan of de naam al geregistreerd is door een andere onderneming.
  3. Bedrijfsomschrijving invullen
    De bedrijfsomschrijving is een belangrijk onderdeel van je inschrijving. Zorg ervoor dat je in de omschrijving duidelijk vermeldt welke diensten je gaat aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan termen als ’thuiszorg’, ‘persoonlijke verzorging’ of ‘psychosociale begeleiding’. Deze omschrijving bepaalt onder andere in welke branche je geregistreerd wordt en of je onder specifieke zorgwetten valt.
  4. Kies je SBI-code(s)
    De Standaard Bedrijfsindeling (SBI) is een code die aangeeft in welke sector je actief bent. Voor zzp’ers in de zorg zijn er meerdere codes die van toepassing kunnen zijn, afhankelijk van de specifieke zorgdiensten die je aanbiedt. Veelvoorkomende SBI-codes voor zorgverleners zijn:
    • 86.90.01: Praktijken van paramedici
    • 87.30.01: Thuiszorg
    • 88.10: Maatschappelijk werk
    Het kiezen van de juiste code is van belang omdat sommige regelingen en subsidies alleen beschikbaar zijn voor specifieke sectoren.
  5. Afspraak maken bij een KvK-kantoor
    Nadat je je inschrijving online hebt voorbereid, moet je een afspraak maken bij een van de KvK-kantoren. Tijdens de afspraak leg je jouw gegevens voor, bevestig je je inschrijving en betaal je het inschrijfgeld. Neem een geldig identiteitsbewijs mee en eventueel aanvullende informatie over je onderneming, zoals een ondernemingsplan of een bewijs van je BIG-registratie als je een beschermde zorgberoepstitel hebt.
  6. Inschrijving afronden en KvK-nummer ontvangen
    Na de afspraak ontvang je direct je KvK-nummer. Dit nummer heb je nodig voor je administratie en om je aan te melden bij verschillende instanties. De KvK stuurt je gegevens ook automatisch door naar de Belastingdienst. Binnen een paar dagen ontvang je een brief met je btw-nummer (tenzij je als zorgverlener onder de btw-vrijstelling valt).

Waar moet ik verder op letten bij de inschrijving?

  1. Controleer of je een BIG-registratie nodig hebt
    Niet alle zorgberoepen vereisen een BIG-registratie, maar het is belangrijk om na te gaan of jouw beroep er wel onder valt. Bijvoorbeeld verpleegkundigen, fysiotherapeuten en artsen moeten altijd geregistreerd zijn in het BIG-register. Zonder BIG-registratie mag je bepaalde handelingen niet uitvoeren en kun je zelfs een boete krijgen als je deze toch verricht.
  2. Verzekeringen en aansprakelijkheid
    Als zzp’er in de zorg is het verstandig om te kijken naar verzekeringen, zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Sommige opdrachtgevers vragen hier specifiek om voordat ze met je willen samenwerken. Zorg ervoor dat je bij je inschrijving direct vermeldt wat voor soort diensten je aanbiedt, zodat je verzekeraar ook een goed beeld heeft van de risico’s die bij jouw werk horen.
  3. Registratie bij kwaliteitsregisters en keurmerken
    Afhankelijk van de aard van je werkzaamheden en je opdrachtgevers kan het relevant zijn om je aan te sluiten bij een kwaliteitsregister, zoals het Kwaliteitsregister V&VN (voor verpleegkundigen) of een keurmerk als HKZ. Dit vergroot je kansen op opdrachten en toont aan dat je voldoet aan de geldende kwaliteitseisen.

Inschrijven bij de KvK samengevat

Het inschrijven bij de KvK als zzp’er in de zorg is meer dan een standaardformulier invullen. Het is een belangrijke eerste stap in je carrière als zelfstandige zorgverlener en bepaalt mede je juridische en financiële positie. Door zorgvuldig je bedrijfsomschrijving en SBI-code te kiezen en te zorgen voor de juiste registraties, zet je een sterke basis neer voor je onderneming. Heb je twijfels over je inschrijving of weet je niet zeker welke bedrijfsomschrijving het beste past bij jouw werkzaamheden? Vraag dan advies aan de KvK of een gespecialiseerde adviseur in de zorgsector. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid van start gaat!