Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) in de zorg krijg je te maken met veel verantwoordelijkheden. Niet alleen moet je zorgen dat je vakbekwaam bent, maar ook dat je voldoet aan de eisen van betrouwbaarheid en veiligheid. Een belangrijke manier om dit aan te tonen is door middel van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Maar wat is een VOG precies, hoe vraag je het aan en waarom is het zo belangrijk in de zorgsector? In deze blog behandelen we alles wat je moet weten over de VOG als zzp’er in de zorg.

Wat is een Verklaring Omtrent Gedrag?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een officieel document waaruit blijkt dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke functie. Dit betekent dat er geen strafbare feiten in je verleden zijn die relevant zijn voor het werk dat je wilt gaan doen. De VOG wordt afgegeven door de Dienst Justis, een onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, en is voor veel sectoren een vereiste om te kunnen werken, waaronder de zorg.

Hoe lang is een VOG geldig?

Een VOG heeft op zichzelf geen officiële geldigheidsduur. Hoe lang een VOG wordt geaccepteerd, hangt af van de specifieke eisen van de opdrachtgever of instelling waar je voor wilt werken. In de zorg wordt vaak een maximale geldigheidsduur van één tot drie jaar aangehouden, afhankelijk van de aard van de functie en de mate van verantwoordelijkheid. Het is daarom aan te raden om als zzp’er in de zorg regelmatig je VOG te vernieuwen, zodat je altijd een recente verklaring kunt overleggen.

Waarom is een VOG belangrijk voor zzp’ers in de zorg?

De zorgsector is een kwetsbare sector waarin vertrouwen en veiligheid centraal staan. Cliënten en patiënten zijn vaak afhankelijk van de zorgverleners, zowel fysiek als mentaal. Door het overleggen van een VOG toon je als zzp’er aan dat je geschikt bent om in een omgeving te werken waar veiligheid en integriteit van groot belang zijn. Het hebben van een recente VOG geeft niet alleen een goede indruk bij opdrachtgevers. Het kan ook verplicht zijn om in het Kwaliteitsregister Zorg te worden opgenomen.

Daarnaast wordt er in de zorg vaak gewerkt met kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen en mensen met een beperking. Een VOG is dan een waarborg dat je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico zouden kunnen vormen in de zorgverlening.

Hoe vraag je een Verklaring Omtrent Gedrag aan?

Het aanvragen van een VOG kan op twee manieren: digitaal of via een papieren aanvraag. Hieronder bespreken we beide methoden:

  1. Digitaal aanvragen
    De eenvoudigste en snelste manier om een VOG aan te vragen is digitaal. Hiervoor heb je een e-mailadres en DigiD nodig. Vaak wordt de aanvraag door je opdrachtgever of bemiddelingsbureau klaargezet, waarna jij via een e-mail een link ontvangt om de aanvraag verder af te ronden. Je kunt dan met je DigiD inloggen, de gegevens controleren en de betaling uitvoeren. Het digitaal aanvragen van een VOG kost momenteel €33,85. De aanvraag wordt meestal binnen een paar dagen verwerkt.
  2. Fysiek aanvragen
    Het is ook mogelijk om een VOG aan te vragen via een papieren formulier, bijvoorbeeld als je opdrachtgever geen digitale aanvraag kan doen. Dit formulier kun je downloaden van de website van Dienst Justis of ophalen bij je gemeente. Het ingevulde formulier lever je in bij het gemeentehuis, waar je jouw identiteit moet bevestigen met een geldig identiteitsbewijs. De kosten voor een papieren aanvraag zijn meestal iets hoger, rond de €41,35. Houd er rekening mee dat een fysieke aanvraag langer kan duren dan een digitale aanvraag. Dit komt omdat er extra verwerkingstijd nodig is.

Belang VOG

Een VOG is als zzp’er in de zorg niet zomaar een formaliteit, maar een belangrijke waarborg voor jezelf en je cliënten. Het toont aan dat je een betrouwbare zorgverlener bent en voldoet aan de wettelijke eisen. Door te weten hoe je een VOG aanvraagt en hoe lang deze geldig is, ben je altijd goed voorbereid en kun je zonder zorgen je werk uitvoeren. Zorg er daarom voor dat je je VOG op tijd aanvraagt en regelmatig vernieuwt. Hierdoor kun je altijd blijven doen waar je goed in bent: zorg verlenen met hart en ziel.